lezen Nieuws

Van Pompeï naar Antwerpen en Rome: National Geographic Historia 2

lezen Nieuws

Op mijn vensterbank thuis staat een kleine replica van het bronzen beeld van de dansende faun uit het Casa Del Fauna in Pompeï.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen
Fotograaf
De Redactie

Op mijn vensterbank thuis staat een kleine replica van het bronzen beeld van de dansende faun uit het Casa Del Fauna in Pompeï. Het stond oorspronkelijk opgesteld aan de rand van het impluvium, het regenbassin in het atrium van de aristocratische villa, een van de meest luxueuze huizen die Pompeï heeft gekend.

Het beeldje heb ik van mijn stiefvader geërfd. Hij was een groot liefhebber van het klassieke Italië en beval mij al heel lang geleden aan de ruïnestad Pompeï te bezoeken. Het heeft tot dit jaar geduurd voordat ik aan de oproep gehoor gaf en ik heb er geen spijt van. Pompeï is een van drukst bezochte cultuurschatten ter wereld, maar als het lukt je enigszins aan de drukte te onttrekken en ruimte te geven aan je verbeelding, zie je hoe indrukwekkend Pompeï in de oudheid moet zijn geweest, voordat de fatale aardbeving in 79 n.C. de stad onder een dikke laag as bedolf.

De Redactie

Pompeï is een van de vele onderwerpen die in dit nummer van National Geographic Historia aan bod komen. We nemen u verder mee naar Antwerpen, de stad die in 1576 op gruwelijke wijze door Spaanse troepen werd geplunderd. En naar Rome, waar Michelangelo begin 16de eeuw het plafond van de Sixtijnse Kapel met fresco’s beschilderde. Het is indrukwekkend kunstwerk dat brak met de tradities van de renaissance en nog altijd als een ongenaakbaar hoogtepunt in de kunstgeschiedenis geldt. Daarnaast vindt u verhalen over Stonehenge, de Mongoolse heerser Djengis Khan, de Egyptische farao Horemheb, de 19de-eeuwse natuurvorser Alexander von Humboldt, de ontwikkeling van de guillotine, hét executiemiddel van de Franse Revolutie,  en keizer Caligula’s wonderlijke schepen in het meer van Nemi. 

National Geographic Historia ligt per 15 oktober 2015 in de winkel! Ben je een echte geschiedenisliefhebber? Neem een abonnement!

 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten