lezen Nieuws

Van minoïsche zeevaarders naar trans-atlantische slavenhandelaren: NatGeo Historia januari 2016

lezen Nieuws

In dit nummer van National Geographic Historia ontmoeten we grote figuren uit de geschiedenis: Jeanne d’Arc, Keizer Augustus en Koning Willem I. Maar we hebben ook aandacht voor een schandvlek in onze geschiedenis: de Trans-Atlantische slavenhandel.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen

Een lichte huivering trok door me heen toen ik enkele jaren geleden ‘the door of no return’ naderde in het slavenfort Elmina aan de kust van Ghana. De vochtige koelte van het gewelf vormde een sterk contrast met de verblindende, hete streep licht die viel door de smalle poort waardoor duizenden Afrikanen per schip als slaven werden afgevoerd naar een nieuw continent – ongevraagd en ongewild. Naam, taal en cultuur werden hun ontstolen. De poort was de apotheose van een indrukwekkende rondleiding door het slavenkasteel, waar de Nederlanders vanaf het midden van de 17de tot aan het begin van de 19de eeuw handeldreven in menselijke waar.

De Atlantische slavenhandel, een schandvlek in onze geschiedenis, is een van de onderwerpen die in dit nummer van National Geographic Historia aan de orde komen. Verder kunt u lezen hoe het alfabet zich in het 2de millennium v.C. in de Levant ontwikkelde. Of lees over keizer Augustus, die zijn best deed met wetgeving de huwelijksmoraal van de Romeinen te redden, terwijl zijn eigen familieleden een losbandig leven eropna hielden. Verder verhalen over Amarna, de nieuwe Egyptische hoofdstad van farao Achnaton, de minoïsche beschaving op Kreta, het belang van keizer Constantijn de Grote voor de verspreiding van het christendom in het Romeinse Rijk, en een schets van Willem I, de koning onder wiens bestuur België en Nederland vijftien jaar waren verenigd.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten